Creierul „masculin” vs. „feminin”: o combinație a ambelor e obișnuită și oferă avantaje mari

de: Ozana Mazilu
24 01. 2021

De la reclame la locul de muncă, se presupune adesea că bărbații și femeile sunt fundamental diferiți – unii de pe Marte și, respectiv, alții de pe Venus. Desigur, cunoaștem cu toții oameni care sunt mai androgini, având un amestec de trăsături de personalitate.

Important, o astfel de „androginie psihologică” a fost asociată mult timp cu trăsături precum o mai bună flexibilitate cognitivă (capacitatea mentală de a trece între diferite sarcini sau gânduri), competența socială și sănătatea mintală. Dar ce legătură are asta cu creierul?

Oamenii care sunt mai androgini în comportamentul lor merg împotriva naturii lor biologice, făcând lucruri pentru care creierul lor nu este optimizat? Nu se știe de multă vreme dacă există ceva precum androginia creierului. Dar un nou studiu publicat în Cerebral Cortex sugerează că există și este obișnuit.

Bărbații de pe Venus, femeile de pe Marte?

Se consideră că androginia psihologică este protectoare psihologic. De exemplu, știm că este asociată cu mai puține probleme de sănătate mintală, cum ar fi depresia și anxietatea. De asemenea, a fost legată de creativitatea superioară.

Cu toții suntem familiarizați cu trăsăturile care sunt clasificate stereotip în categoria bărbați sau femei. Bărbații, de exemplu, nu sunt încurajați să-și exprime sentimentele sau să plângă atunci când sunt supărați. În schimb, se așteaptă ca aceștia să fie duri, asertivi, raționali și buni la sarcinile vizualo-spațiale, cum ar fi citirea hărților. Femeile, pe de altă parte, sunt deseori de așteptat să fie mai emoționale, mai grijulii și cu vorbele bune la ele.

Dar este posibil ca aceste diferențe să se reducă parțial la normele și așteptările sociale – ne dorim cu toții să fim plăcuți, așa că ne conformăm. Dacă unei fete i se spune că este nepoliticos sau nepotrivit să fie asertivă, de exemplu, ea își poate schimba comportamentul pentru a se adapta la acest lucru, afectându-i viitoarele alegeri de carieră. Femeile adolescente, de exemplu, nu pot fi încurajate de prieteni și familie să ia în considerare cariere pline de satisfacții, dar periculoase, cum ar fi armata sau poliția.

Cum funcționează creierul unei femei comparativ cu al unui bărbat

Oamenii de știință argumentează de mult despre cât de diferite sunt creierele masculine și feminine. Există multe raportări despre diferențele dintre creierul masculin și cel feminin în literatura de specialitate. Cu toate acestea, unii cercetători susțin că aceste diferențe sunt mici. Un studiu a sugerat că, din punct de vedere psihologic, majoritatea dintre noi suntem, de fapt, probabil undeva pe un spectru între ceea ce considerăm stereotip un „bărbat” și o „femeie”.

Dar înseamnă asta că oamenii care cad undeva la mijloc sunt mai androgini în creier, precum și în comportamentul lor? Pentru a testa acest lucru, s-a creat un experiment cerebral folosind un algoritm de învățare automată și date de neuroimagistică. În timp ce creierul masculin și cel feminin sunt similare, s-a dovedit că conectivitatea dintre diferite zone ale creierului diferă. S-au folosit acești markeri de conectivitate pentru a caracteriza creierul a 9.620 de participanți (4.495 bărbați și 5.125 femei).

Astfel, s-a descoperit că aproximativ 25% din creiere au fost identificate ca bărbați, 25% ca femei și 50% au fost distribuite în secțiunea androgină. Mai mult decât atât, s-a constatat că participanții reprezentând androginismul au avut mai puține simptome de sănătate mintală, cum ar fi depresia și anxietatea, comparativ cu ceilalți.

De ce ne avantajează androginia în procesele din creierul nostru

Pentru a învăța lucruri noi pentru a ne adapta la mediul global în continuă schimbare, trebuie să fim capabili să fim atenți la lumea din jur. De asemenea, trebuie să avem bunăstare mentală, flexibilitate și să putem folosi o gamă largă de strategii de viață.

Aceste abilități ne permit să înțelegem rapid contextul extern și să decidem asupra răspunsului optim. Ele ne ajută să profităm de oportunități limitate în timp și să insuflăm rezistență. Prin urmare, aceste abilități conferă un avantaj persoanelor cu creier androgin, altele fiind mai puțin susceptibile de a reuși în viață.

Astfel, o analiză a 78 de studii a aproximativ 20.000 de participanți a arătat că bărbații care se conformează normelor tipice masculine, de exemplu, care nu se bazează niciodată pe alții și își exercită puterea asupra femeilor, au suferit mai multe simptome psihiatrice decât alții. Inclusiv depresie, singurătate și abuz de substanțe. De asemenea, se simțeau mai izolați și lipsiți de legături sociale cu ceilalți.

Să nu te supui stereotipurilor reprezintă o bunăstare mentală

Femeile care încearcă să se conformeze plătesc și ele un preț, poate renunțând la locul de muncă de vis, deoarece industria este dominată de bărbați sau își asumă majoritatea sarcinilor casnice plictisitoare. Cu toate acestea, o persoană androgină nu este influențată de normele de gen în aceeași măsură.

Asta nu înseamnă că nu există nicio speranță pentru cei de la capetele extreme ale spectrului. Creierul este modificabil într-o anumită măsură. Este probabil că creierul androgin este influențat atât de factorii genetici, cât și de factorii de mediu (educația), precum și de o interacțiune între cele două tipuri de factori. Acest studiu a sugerat că nivelul de androginie al creierului se poate schimba pe parcursul vieții.

Având în vedere că am constatat că un creier androgin oferă o sănătate mintală mai bună, rezultă că, pentru o performanță optimă la școală, muncă și o bunăstare mai bună pe tot parcursul vieții, trebuie să evităm stereotipurile extreme și să le oferim copiilor oportunități bine echilibrate pe măsură ce cresc.